2017/05/31

ELÄMÄÄ TALLINNASSA

OSA 2: ARKI JA ASUMINEN

Vihdoin olisi luvassa Tallinnan postaussarjan toista osaa, jossa käsittelen tällä kertaa sitä ihan perus arkea ja asumista täällä (ensimmäinen osa löytyy tämän linkin takaa). Ihan hyvään saumaan ehdin tämän kirjoittaa, nimittäin parhaillani vietän viimeistä iltaa täällä; asunto on lähestulkoon viimeistelyjä vaille siivottu ja viimeisetkin tavarat pakattu huomista muuttoa varten. Kaupunkiin palaan todennäköisesti vasta noin 1,5vuoden kuluttua ja paljon on vielä nähtävää ja koettavaa, mutta näiden kuluneitten 9kuukauden kokemuksella pyrin nyt kirjoittamaan postauksen niin hyvin kuin suinkin kykenen :) Hyvin monilta osin Eestissä asuminen ei juurikaan eroa Suomesta, mutta toisaalta poikkeavuuksia kuitenkin löytyy. Mitä olen tykännyt, mitkä olivat isoimmat ongelmat ja mihin on ollut vaikein tottua? Entäs sitten ne hyvät puolet? Mitkä ovat suosikkiasiani täällä asumisessa ja onko sopeutuminen onnistunut hyvin?Asuminen

Koska koirat ovat olennainen osa talouttani, kirjoitan tässä kokemukseni näin koirallisena asunnonetsijänä tänne muuttaessa. Suomessa olin tottunut siihen, että olimme aina vaivatta löytäneet hyväkuntoisen ja lemmikkiystävällisen asunnon ja samaa oletin automaattisesti Eestinkin kohdalla etenkin, kun huomioon otetaan myös paikallinen asuntotilanne sekä kysynnän ja tarjonnan suhde. Vaikka Tallinnassa siis yhä edelleen vallitsee melkolailla ostajan (tai vuokraajan) markkinat, on asuntoa silti lähes mahdotonta löytää koirallisena. Lähetin kyselyn valehtelematta jokaiseen googlettamalla löytämääni paikalliseen välitysfirmaan (uskokaa, niitä on paljon!) kysyen, olisiko heillä tarjota yhtäkään asuntoa johon voisimme koirien kanssa muuttaa. Mainitsin vielä tarkkaan, ettei meillä ole mitään muita kriteereitä asunnolle. Lisäksi lähetin kyselyitä erikseen jokaiseen asuntoilmoitukseen missä vain keksin ja tein jopa oman etsintäilmoituksen Tallinnan asuntovälitys -Facebookryhmään. Arvatkaa, montako asuntoa tarjottiin? Aivan oikein, ei yhtään! Asunnon etsinnän kanssa saa siis todellakin olla ajoissa jos omistaa lemmikkieläimen, ellei satu käymään jokin käsittämätön tuuri. Itse löysimme lopulta aivan viimetipassa asunnon tori.fi kautta vuokranantajalta, joka puhui suomea ja etsi kipeästi vuokralaisia tähän asuntoonsa. Samalla pääsenkin kätevästi vaihtamaan seuraavaan aiheeseen, eli asuntojen kuntoon.Asuntojen kunto on kokemusteni mukaan pääasiassa Suomea huonompi, vaikka joukosta löytyykin myös uudempia ja parempikuntoisia asuntoja. Näissä toki alkavat sitten hinnatkin jo näkyä, eikä Tallinnassa asuminen ainakaan omasta mielestäni ole enää mitenkään erityisen halpaa, ainakaan jos edellyttää asunnoltaan vähänkään parempaa kuntoa. Toki paljon on hintaeroja alueitten välillä ja omat kokemukseni käsittävät lähinnä keskustan alueen, joten kauempana on luonnollisesti halvempaa asua ihan tasokkaastikin. Tuo ensimmäinen hätävara-asuntomme oli juurikin sellainen; putket eivät toimineet kunnolla eli tiskaaminen, vessassakäynti ja suihku olivat joka ikinen kerta hirveää tappelua. Olimme itse vastuussa asunnon lämmittämisestä ja muista puutteista sekä vioista voisin listata vaikka kuinka pitkän erittelyn. Olimme kuitenkin hyvin tyytyväisiä, että olimme löytäneet edes jonkun asunnon, ja etenkin näin jälkeenpäin koen tuon 3,5kk asumisen hyvinkin opettavana kokemuksena, vaikka siihen aikaan ei osannut sitä ihan niin ruusuisesti ajatella. Joulukuussa törmäsimmekin sitten sattumalta paikallisten opiskelijoitten Facebook -ryhmässä asuntoilmoitukseen, ja päädyimme asumaan loppuajaksemme tähän lähes helmeen; hieman reilu 70neliöiseen kaksioon aivan Tallinnan keskustan lähettyville, suomalaisen vuokranantajan vuokralaisiksi. Asunto on uudehko ja erittäin hyväkuntoinen, mutta silti pieniä vikoja ilmenee ajoittain. Niihin on jo kovin tottunut ja osaa arvostaa tätä, mutta tosiaankin asuntojen kunto kannattaa ottaa tarkasti huomioon jos on suunnitelmissa tänne muuttaa.

Vielä viimeisenä lisäyksenä mainitsen erittäin tärkeän seikan asumiskustannuksista, nimittäin kommunaalimaksut. Vaikka vuokrataso on vielä alhaisempi, tulee asunnoissa aina vuokran päälle vielä kuukausittaiset kommunaalimaksut vuokralaisen maksettavaksi, jotka kattavat veden, sähkön, lämmityksen jne. lisäksi myös kaikki mahdolliset talon huolto- ja korjaustyöt yms. Nämä vaihtelevat hyvinkin paljon, mutta esimerkiksi meillä nämä maksut ovat olleet keskimäärin noin 200€-250€/kk.

 
Arki, ihmiset ja hintataso:

Arki täällä, kuten kaikkialla muuallakin, on jokaiselle varmasti sitä ihan perus, omaa arkeaan. Senverran ollaan tosiaan lähellä Suomea, että varsinaisia kulttuurieroja ei juurikaan ainakaan pintapuolisesti huomaa, mutta maa on kuitenkin vielä kohtuu nuori, joka näkyy selvästi joissain tilanteissa. Varmasti myös jokaisen Tallinnassa vierailleen tiedossa on, että myös hintataso on yhä alhaisempi, joskin sekin pikkuhiljaa nousemassa. Etenkin ruokakaupoissa eron huomaa yhä selvästi, samoin esimerkiksi kauneuspalveluissa, kuten kynsistudioissa, kauneussalongeissa ja  kampaamoissa, joitten hintaa jo pelkkä kova verotuskin nostaa Suomen puolella. Vaatteissa taso on jo aikalailla Suomen kanssa sama, eikä tämä siis ainakaan siinä mielessä ole mikään varsinainen shoppailijan paratiisi; toki täältä löytyy yhä useampia liikkeitä, jotka eivät vielä Suomen puolelle ole rantautuneet.

Ennen kuin alan kertomaan ihmisistä, haluan painottaa alkuun, että tunnen vaan joitain paikallisia, ja nämä ovat vain ja ainoastaan omia kokemuksiani sekä toisten paikallisten minulle kertomia seikkoja Eestiläisistä. Tämä on siis melkoista yleistystä, ja luonnollisesti jokapaikasta löytyy ihmisiä laidasta laitaan :) Oma ensisijainen huomioni kuitenkin on, että paikalliset ovat todella paljon kunnianhimoisempia mitä olen Suomessa törmännyt ja samalla myös jollain tapaa ylpeämpiä tekemisistään, kun Suomessa tuntuu olevan oikein kansansanontana, että jos jotain omistaa, ei sitä saa toisille kehua. Toisaalta ihailen tätä ominaisuutta, mutta samalla olen useampaan otteeseen todistanut sen menevän omasta mielestäni jopa hieman liian pitkälle. Esimerkiksi koulussa olen monesti huomioinut useamman muun kanssa, että jos vaikka esitetään presiksiä tai muita ryhmätöitä ja myös opiskelukaverit arvioivat esitystä, arvioivat jotkut tahallaan kaikki toiset todella huonoiksi, jotta saisivat itse parhaat pisteet. Etenkin kun kyse koulussa on täysin henkilökohtaisesta "suorittamisesta", en vaan voi ymmärtää tätä toisten tahallista sabotointia. Myös muutamat paikalliset tuttuni ovat sanoneet tämän olevan melko yleistä täällä ja ihmisten välillä on paljon kilpailua, vaikka pieni kansa onkin.

Yhdeksi selitykseksi minulle on tarjottu erittäin vaativia vanhempia, sekä yksityiskoulukasvatusta. EBS'kin on yksityinen yliopisto ja moni paikallinen opiskelija on käynyt myös peruskoulunsa yksityiskoulussa, ja tällaisen taustan omaavat opiskelijat huomaa kyllä selkeästi myös tekevän töitä koulussa aivan eri tasolla, kuin ehkä toiset. Hieman samaan kategoriaan jatkaisin vielä Eestiläisten olevan myös hyvin rehellisiä ja suoria ihmisiä, jotka eivät pelkää näyttää, mitä haluavat ja tehdä kaikkensa sen eteen. Asiat sanotaan niin kuin ne ovat turhia kiertelemättä.

Julkinen liikenne on täällä ilmaista, joka on helpottanut etenkin näin opiskelijana elämää todella suuresti! Kaikki silti toimii erittäin hyvin ja esimerkiksi nyt kun olen tottunut täällä kulkemaan busseihin sisään mistä tahansa ovesta, vaikka takaa, tulee Suomessa varmaan olemaan useampia noloja tilanteita kun pitääkin muistaa kulkea aina sieltä etuoven kautta leimaamasta kortti. Toki täälläkin kortit löytyvät kaikilta, mutta myös lukulaitteet sijaitsevat jokaisella sisäänkäynnillä, eivätkä julkiset ole muuten lähes koskaan myöhässä. Yhden huvittavan asian olen kuitenkin huomannut, nimittäin julkisissa istuutuminen toisen ihmisen viereen on jopa pahempi synti kuin Suomessa :D Vaikka bussi olisi aivan täpötäynnä ja ihmisiä joutuu hyppäämään joka pysäkillä autosta ensin ulos ja sitten takaisin sisään päästääkseen takimmaiset ulos, on silti penkkejä varmasti vapaana lähes jokaisella rivillä. Vieraan ihmisen viereen ei todellakaan istuta mielellään, ja itse olen saanut useammat vihaiset mulkoilut, kun olen yrittänyt tunkea täydeltä käytävältä täysin tyhjälle penkkiriville.


Muu ja yleinen:

Kaikenkaikkiaan Tallinnassa asuminen on ollut erittäin virkistävä ja miellyttävä kokemus joitain hankaluuksia lukuunottamatta. Muuttaessa kaikki käytännön asiat hoituvat yllättävän kätevästi sekä helposti ja ID -kortin hankittua vieläkin sujuvammin. Suomalainen oppii kielen verrattain hyvin nopeasti, ainakin ne perusjutut joilla pärjää arjessa, ja täällä on hyvin samanlaiset käytännöt esimerkiksi kanta-asiakasohjelmien kanssa. Kaupunkina Tallinna on ainakin omasta mielestäni hyvin turvallinen, enkä ole koskaan pelännyt liikkua täällä yksin edes yöaikaan. Jos jotain kuitenkin sattuu, saa apua helposti ja itsekin jouduin alkuvuodesta tekemään elämäni ensimmäisen ambulanssikeikan sairaalaan aamuyöstä. Joskin oma kokemukseni oli hieman negatiivinen, sillä sain osakseni aika rajua stereotypiointia suomalaisena Tallinnassa vaikka saavuin hoitoon paikallisen ID -korttini kanssa, mutta hoidon taso on silti erittäin hyvää ja saatavissa kaikille.

Tallinnassa (kuten myös muualla Eestissä) on paljon suomalaisia ja myös suuri osa ulkomaalaisista opiskelijoista ovat kotoisin Suomesta; mainitsinkin aiheesta jo jonkinverran ensimmäisen osan loppusanoissa. Tekemistä täällä riittää varmasti, ja tuskin tarvitsee erikseen edes mainita kaupungin kauneutta! Itse pidän erityisesti monipuolisuudesta, joka käsittää historiallisen Vanhakaupungin värikkäistä rakennuksista mukulakivikaduilla huolella suunniteltuihin virkistys- ja puistoalueisiin, joihin on helppo vetäytyä viettämään vapaapäivää vaikka asuisi aivan keskustassa. Ensimmäinen yliopistovuoteni on siis ollut erittäin onnistunut, ja jos joku teistä lukijoista vaan yhtään pohtii tätä vaihtoehtona, suosittelen todellakin lähtemään kokeilemaan; senverran lähellä ollaan, että halutessaan pääsee helposti takaisin Suomeen jos ei tuntunutkaan omalta :)

Tekstistä tuli nyt senverran pitkä, että alkaa jo olla aivot solmussa siitä mitä on kirjoittanut ja mitä kaikkea on jäänyt sanomatta! Jos aihe siis kiinnostaa millään tasolla, saa kommentteja ehdottomasti jättää postauksen alle, niin pääsen vastailemaan vielä jos jotain oleellista jäi :)

12 comments:

 1. Hyviä huomioita! Tuo ilmainen liikenne jäi mietityttämään. Siis onko Tallinnassa kaikille ilmainen joukkoliikenne vai miten se toimii? En ole tästä ennen kuullutkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosiaan muutos tuli tietääkseni muutama vuosi sitten, että Tallinnan julkinen liikenne on ilmaista kaikille kaupungissa pysyvästi asuville. Paikallisella ID-kortilla voi noutaa esimerkiksi R-kioskeilta kahdella eurolla kortin, joka käy kaikissa julkisissa kulkuneuvoissa. Turisteille tästä ei siis ole ainakaan toistaiseksi hyötyä, mutta kaupungissa hiemankaan pitemmän aikaa viettäville ja etenkin opiskelijoille tämä on erittäin kätevä :)

   Delete
 2. Kivan erilainen postaus! Erittäin kivoja ja värikkäitä kuvia!

  ReplyDelete
 3. Upeita kuvia! Itse haaveilen vielä joskus muuttavanikin Tallinnan puolelelle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon! Kiva kuulla, toivottavasti postauksesta oli siis jotain hyötyä :)

   Delete
 4. Mukavan kattava postaus! Kiva kuulla näistä eroista, osa oli sellaisia etten olisi ikinä osannut kuvitellakaan, esimerkiksi toi koulussa kilpailu. Ja niin hassua jos siellä julkinen liikenne on ilmaista, oispa meilläkin! :D

  Elli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla :) Joo samaa mieltä olen, julkinen toimi niin paljon paremmin ja sulavammin tuolla!

   Delete
 5. Tätä oli tosi mielenkiintoista lukea! :) Tallinna on varmasti mukava paikka asua ja siellä itsekkin olen käynyt todella usein, viimeksi pari viikkoa sitten. Tuli kyllä yllätyksenä miten vaikea koirien kanssa on löytää asuntoa, mutta onneksi löysitte sellaisen! Tallinnassa on kyllä monet jutut edullisia paitsi juuri vaatteet eivät ole :D Kiva postaus :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla, että postaus kiinnosti :) Ihan yllätyksenä se tuli minullekin, etenkin juuri kun aina vaan kuulee miten helppoa asunnon löytäminen Tallinnasta on!

   Delete
 6. Onpa ihana lukea toisen suomalaisen ajatuksia Tallinasta! Itse olen täällä jo reilu pari vuotta asunut ja opiskelen myös nyt toista vuotta EBSissä, töiden ohella iltaisin. Tykkään aivan älyttömästi Tallinnasta, elämä tuntuu olevan jotenkin rennompaa täällä! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kun löysit blogini pariin ja mukavaa jos postaus ilahdutti :) Itse olen ollut nyt hieman vajaa kuukauden Ranskassa, sillä vietän toisen yliopistovuoteni täällä vaihdossa. Paluu Tallinnaan koittaa siis jälleen ensivuoden syksynä ja huomaan kyllä nyt jo kaipaavani kovasti takaisin, vaikka täälläkin tykkään olla!

   Delete