2017/04/17

ELÄMÄÄ TALLINNASSA

OSA 1: OPISKELU

Olen useampaan otteeseen saanut toiveita postauksesta liittyen täällä Tallinnassa opiskeluun, ja nyt vihdoin minulla on aikaa paneutua tähän aiheeseen kunnolla! Yhteishaut ovat Suomessa jo ohi ja nyt keskitytään täysillä pääsykokeisiin lukuun. Myös englanninkielisille linjoille hakeminen on käsittääkseni päättynyt jo ennen normilinjoja ja lisäksi jotkin ulkomaiset yliopistot ovat hakuaikansa tältä vuodelta jo sulkeneet. Tallinnan yliopistot ottavat kuitenkin hakemuksia vastaan vielä pitkälle kesään, joten vielä ei ole mikään kiire, vaan voi rauhassa ensin keskittyä pääsykokeisiin Suomessa ja jos ei heinäkuuhun mennessä myöntävää kirjettä saa, on tämä vaihtoehto ehdottomasti harkitsemisen arvoinen :)Yliopisto ja hakuprosessi:

Itse opiskelen nyt siis ensimmäistä vuotta Estonian Business Schoolissa, josta kuulin ensimmäisen kerran jo lukion abivuotena. Harkitsin tätä vaihtoehtoa jo silloin, mutta monen sattuman summana se sitten vähän jäi, vaikkei paikka Suomestakaan auennut. Vietinkin lukiosta valmistumiseni jälkeen kaksi välivuotta työskennellen, kunnes vihdoin viimevuoden alkukesästä päätin, että nyt teen unelmastani totta ja laitan hakupaperit vetämään!

Hakuprosessi EBS'iin oli hyvin yksinkertainen: sähköisen hakukirjeen lähettämisen jälkeen tuli kutsu haastatteluun Helsinkiin, joka koostui ensin suullisesta haastattelusta kahden koulumme opettajan kanssa sekä jälkeenpäin mahdollisesta kielitestistä jos ylioppilaskirjoituksen arvosana ei itsessään riittänyt. Jo noin kahden viikon kuluttua haastattelusta sai sähköpostilla viestin hyväksymisestä ja muutaman päivän päästä tuosta tipahti postiluukusta paksu kuori täynnä infoa koulusta sekä sopimus joka allekirjoitettiin ja lähetettiin takaisin näin vahvistaen paikan vastaanoton. Tallinnan Teknilliseen yliopistoon puolestaan hakiessa ei ollut haastattelua, mutta hakemuksen yhteyteen tuli kirjoittaa motivaatiokirje.

Opiskelu käytännössä:

Omakohtaista kokemusta minulla on siis vain EBS'issa opiskelusta, mutta J puolestaan päätyi valitsemaan TTÜ'n (Tallinnan Teknillinen yliopisto), joten pyrin yhdistämään tähän postaukseen myös senverran tietoa tästä toisestakin yliopistosta kuin vain mahdollisesti kykenen. Yleisin kysymys taitaakin olla, mitä eroa näillä kahdella koululla on ja kumpi kannattaa valita, johon yleensä vastaan melko karkeasti jaoteltuna, että TTÜ vastaa ehkä enemmän Suomessa yliopistoa ja EBS ammattikorkeaa. EBS on yksityiskoulu, kun taas TTÜ julkinen yliopisto. Kuullun ja koetun mukaan EBS'issa keskitytään enemmän nimenomaan kauppatieteisiin ja niitten harjoittamiseen käytännössä muunmuassa lukuisten projektien, yhteistöiden ja käytännönläheisempien oppiaineitten myötä, kun taas TTÜ'lla opiskellaan aihetta teoreettisemmin ja lisäksi osittain valinnaisina opintoihin kuuluu myös muitten tieteenalojen kursseja, kuten filosofiaa ja sosiologiaa. TTÜ on myös nimensäkin mukaan teknillinen yliopisto jossa kauppispuoli on vain yksi osa yliopistoa, joten mitä olen kuullut, eivät kauppatieteitten opiskelijat välttämättä saa samanlaista huomiota opintoihinsa kuin esimerkiksi insinööriopiskelijat tai kauppatieteitten opiskelijat EBS'issä joka keskittyy nimenomaan vain ja ainoastaan kauppatieteisiin.

Opintopisteitä minulle kertyy tämän ensimmäisen vuoden aikana 61,5 ja se on EBS'issa aikalailla vakio, eli kurssit ovat kaikille samat ja lukuunottamatta valinnaista kieltä ei ensimmäisenä vuonna ole muita valinnaisia aineita. Toisena opiskeluvuotena valitaan pääaine kahden vaihtoehdon väliltä, ja opiskelija voi erikoistua joko Marketing and Communication -linjalle tai Finance and Accountingiin. Itse erikoistun jälkimmäiseen. TTÜ'lla puolestaan taitaa olla hieman enemmän valinnanvapautta kurssien kanssa, mutta pääaineista en osaa valitettavasti nyt antaa tarkempaa tietoa, sillä ilmeisesti he eivät ole vielä saaneet ainakaan kovin selkeää informaatiota aiheesta.

Oma ensimmäinen vuoteni on kostunut seuraavista kursseista

Syyslukukausi:
 • Business English Intermediate |
 • Computer Fundamentals for Business |
 •  Development of Study Skills
 • Foundations of Economic Studies
 • French for Beginners
 • Marketing and Sales
 • Mathematics and Statistics for Business |
 • Social Psychology
Kevätlukukausi:
 •  Business English Intermediate ||
 • Communication and Presentation Skills
 • Computer Fundamentals for Business ||
 • Financial Accounting
 • French Elementary
 • Mathematics and Statictics for Business ||
 • Student Enterprises

EBS'issa on mahdollista suorittaa myös eräänlainen kaksoistutkinto, jossa saa tutkintotodistuksen EBS'in lisäksi myös Lancaster University Management Schoolista Iso-Britanniasta. Käytännössä tämä toteutuu niin, että ensimmäiset kaksi vuotta opiskellaan normaalisti EBS'issa, jonka jälkeen voi hakea tuohon toiseen yliopistoon jossa tulee sitten opiskelemaan seuraavat kaksi vuotta. Muuten vaihto-opiskelumahdollisuus on kummassakin yliopistossa helpointa Erasmuksen kautta, joskin myös muita mahdollisuuksia on. Erasmus kuitenkin takaa sen, että yhteistyökoulujen kurssitarjonnat vastaavat toisiaan ja opinnot saa hyväksiluetuksi kotiyliopistossaan vaihdosta palatessaan. Järjestön kautta saa myös avustusta opintoihin Suomen opintotuen lisäksi. Itse olemme tosiaan lähdössä ensivuodeksi Ranskaan, tai no varmuudella vasta minä olen. EBS'issa hakuprosessi oli nimittäin huomattavasti selkeämpi ja nopeampi TTÜ'hun verrattuna, josta ei ole vielä tullut edes lopullista varmistusta vaihtoon pääsystä. Itselleni riitti kun lähetin hakemuksen sekä motivaatiokirjeen maaliskuun loppuun mennessä ja kahden viikon sisällä sain tiedon valinnasta, mutta TTÜ'lla oli hakuajan umpeutumisen jälkeen vielä vaihtohaastattelu (jossa muuten vaihtoon hakeneille vasta kerrottiin, ettei ole mahdollista päästä vaihtoon koko vuodeksi, vaikka hakemuksessa tämä oli mahdollista ja kaikki olivat koko vuodeksi hakeneet) ja tuloksista kuulee kuulemma kesään mennessä.

Opintojen rahoitus:

Kuten arvata saattaa, ei Virossakaan valitettavasti nautita ilmaisesta yliopistotason koulutuksesta monen muun maan tavoin, toisin kuin Suomessa. Tästä syystä ei kuitenkaan missään nimessä kannata ulkomailla opiskelun mahdollisuutta hylätä, sillä suomalaiset ovat tässäkin asiassa todella etuoikeutettuja ja saavat opintotukea myös ulkomailla opiskellessaan, jopa hieman korotetusti. Opintolainaa on nostettava ellei muuten satu olemaan säästössä rahaa lukukausimaksuja varten, mutta tämä on todella järkevä sijoitus tulevaisuutta ajatellen, etenkin kun ajallaan valmistuessa lainasta hyvitetään melkoinen osa ja korkokin on lähes olematon.

EBS'issa lukukausimaksu on täysiaikaisille opiskelijoille kiinteä, sillä kuten yllä mainitsin, ovat kurssit ja näinollen opintopisteitten määrä vakio. TTÜ'lla puolestaan hinta menee opintopisteitten mukaan. Tällä hetkellä EBS'in lukukausimaksu on hieman reilu 2000€ eli lukuvuosi on hieman reilu 4000€ ja TTÜ'lla hinta taitaa olla hieman vajaa 2000€ lukukaudelta "normaalilla" kurssien määrällä täysipäiväisenä opiskelijana. Opintolaina siis riittää tähän varsin hyvin ja siitä jää reilusti ylikin koulumaksun jälkeen.

Loppusanat:

Kaikenkaikkiaan voin ehdottomasti suositella opiskelua ulkomailla, etenkin tietysti täällä Tallinnassa :) Kansainvälisyys oli itselleni ehdottomasti tärkein kriteeri kun tänne päätin lähteä, sillä olen aina sanonut haaveammattia kysyttäessä, että kunhan pääsisin näkemään maailmaa ja matkustamaan paljon. Maailma kuitenkin jatkuvasti kansainvälistyy enemmän ja verkostoja sekä suhteita on ehdottoman tärkeää lähteä luomaan jo opiskeluvaiheessa, etenkin kaupallisella alalla. Opettajammekin jaksavat aina muistuttaa, että kurssikaverimme tulevat tulevaisuudessa olemaan niitä joitten kanssa solmitut yhteistyösuhteet tulevat varmasti viemään meitä jokaista eteenpäin urallamme. Plussaa Tallinnassa on myös edullisen hintatason lisäksi lyhyt välimatka Suomeen, joten kotona pääsee käymään aina halutessaan eikä samantien tarvitse hypätä täysin toiselle puolen maailmaa. Suomalaisilla opiskelijoilla on myös useampia järjestöjä täällä ja tekemistä järjestetään paljon. Ja vaikka tavallisesti toiset suomalaiset samaan aikaan ulkomailla saavat ainakin jossainmäärin omatkin hermot kireälle, uskokaa kun sanon, että se on todella suuri rikkaus asumaan muuttaessa! Toiset samassa tilanteessa olevat tai muutama vuosi sitten olleet tarjoavat parasta apua ja vertaistukea uudessa maassa :) 

Huh, tulipahan kirjoitettua! Mahtoiko jäädä jokin tärkeä mainitsematta, vai mitä mieltä olette postauksesta? Löytyykö sieltä lukijoista joku, joka on mahdollisesti miettinyt ulkomailla opiskelua tai kiinnostui siitä nyt? Laittakaa ihmeessä kommenttia, jos unhodin jotain tai muuten vain tulee lisäkysymyksiä mieleen! :)

12 comments:

 1. Tää oli tosi ihana ja mielenkiintoinen postaus! Itse en kyllä ole ajatellut opiskella ulkomailla.

  Http://mmarmoritaivas.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva jos oli silti mielenkiintoinen, vaikkei itselle olisikaan ajankohtainen :)

   Delete
 2. Oli mielenkiintoista lukea sun opiskeluista! :) Ja jotenkin kuulostaa yksinkertaiselta tuo hakeminen eikä semmoiselta monimutkaiselta :D Itse hain juuri amk:n opiskelemaan ja tuntuu, että siinä on niin paljon kaikkea tehtävä ja suoritettava hyvin ennen kuin pääsee opiskelemaan :D Tallinna on varmasti myös siitä kiva paikka opiskella, että se on tosiaan lähellä ja vaikka sulla onkin lukukausimaksut niin Tallinnassa eläminen on halvempaa kuin Suomessa ja saat kuitenkin Suomen opintotuet ja lainat :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla :) Kyllä, hakuprosessi oli tosiaankin hyvin yksinkertainen ja Tallinna on ehdottomasti todella ihana opiskelukaupunki! Täällä asumisesta muutoin kerron postaussarjan toisessa osassa.

   Delete
 3. Mielenkiintoinen postaus! Oon jo jonkin aikaa haaveillut opiskelusta ulkomailla, saa nähdä uskallanko koskaan lähteä mut tää postaus antoi rohkeutta!

  http://elmiiran.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla! Jos vaan vähänkään tekee mieli kokeilla, niin suosittelen ehdottomasti :) Tämä kokemus on kyllä nytjo antanut niin paljon!

   Delete
 4. Oli todella mielenkiintonen postaus. Vaikka itse en ulkomaille opiskelemaan halua, siitä on todella mielenkiintoista lukea :)

  ReplyDelete
 5. Itekki oon ulkomailla opiskelusta haaveillu ja tää anto paljon suuntaa antavaa tietoa! Tallinnakin on silleen sopivan matkan päässä suomesta ja jos tulee sukulaisia ikävä :)

  http://ssiljasofia.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla, että oli hyödyllinen postaus! Suosittelen ehdottomasti lähtemään jos vähääkään kiinnostaa, niin hiukea kokemus :)

   Delete
 6. Yhdyn edellisiin: oli tosi mielenkiintonen postaus! :) Itekin haaveilin jossain vaiheessa ulkomailla opiskelemisesta, mutta rohkeus ei ainakaan vielä tässä vaiheessa riittäis siihen. Toisaalta eihän sitä hirveen kauas tarviis lähteä :D

  http://sofiaidaannneli.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla! Tallinna on tosiaan juuri tuosta hyvä "kompromissipaikka", että ei välttämättä aina edes tunnu ulkomailla ololta kun välimatka Suomeen on niin pieni ja kulku puolin sekä toisin helppoa :)

   Delete