2017/05/01

AJATUKSIA ALKAVASTA DIEETISTÄ

(aloitin tämän postauksen kirjoittamisen melko pian puolenpäivän jälkeen, ja nyt kello on kohta kahdeksan illalla... voi apua miten jumissa voikaan teksti sekä ajatukset nyt olla, joten laittakaa rohkeasti kommenttia kaikesta mitä multa jäi mainitsematta, jotta saan sitten palattua niihin tarkemmin myöhemmin!)

Voi miten ihanaa, kun saatiin sittenkin hienot ilmat tännekin näin vapunpäivän kunniaksi :) Kuten lyhyesti mainitsin aiemmin, aloittelen tänään dieettiä ja siihen liittyen jaan nyt ajatuksia hieman täällä bloginkin puolella. Kovinkaan radikaalia muutosta ei syömisiin tullut, sillä kuten kirjoitin jo maaliskuussa ravintoa käsittelevässä postauksessani, olen aika hyvin löytänyt syömisiini sen kultaisen keskitien arjessakin. Olen kuitenkin mennyt melko vapaasti syömisten kanssa alkuvuoden, joten nyt vaan tuntui siltä, että haluan ottaa tähän väliin arviolta parin-kolmen kuukauden dieettijakson, mahdollisesti siitä vielä jatkuvan jos tuntuu siltä.

Ihan alkuun haluan vielä huomauttaa, etten todellakaan ole mikään ammattilainen mitä tulee ravitsemukseen ja tämä on ensimmäinen kerta kun hommaan lähden itsenäisesti ilman kenenkään apua, joten saa nähdä mitä tulee. Kaikki ajatukseni ovat myös vain ja ainoastaan itselleni sekä omalle kropalleni sovellettuja, joten minusta ei kannata ottaa mallia :)




Dieetti tiivistetysti:
  1. Pyrin syömään noin 300-500kcal vajeella.
  2. Kiellettyjen listalla ovat alkoholi sekä herkut (karkit, sipsit, suklaat, jäätelöt, keksit, juustot...).
  3. Treenin jälkeisen aterian olen jättänyt vapaaksi itselleni, kunhan vähintään kaikki tarvittava tulee saatua.
  4. Syön päivässä 5-6 kertaa 3-4 tunnin välein: aamupala, välipala, lounas, päivällinen sekä iltapala (välipala tuplasti jos pitkä päivä).
  5. Raaka-aineitten top 3: Hiilihydraatit: kaurahiutaleet, riisi ja makarooni. Proteiini: tofu, proteiinijauhe ja kananmunat. Rasvat: auringonkukansiemenet, chiasiemenet ja avocado.

Lähes koko viime viikko meni pikkuhiljaa tähän valmistautuessa ja aloitinkin projektin sillä, että luin ihan älyttömät määrät erilaisia blogeja ja muita julkaisuja, joissa käsiteltiin ravitsemusta. Halusin kartuttaa omaa tietouttani mahdollisimman paljon, että onnistuisin välttämään kaikki yleiset virheet dieettauksessa, vaikka minulla siitä jonkinverran kokemusta jo onkin. Yritin aluksi myös kovasti laskeskella, paljonko kaloreita kannattaa syödä ja minkäverran uskaltaa mennä miinuksella, mutta homma oli ainakin vielä toistaiseksi ihan liian monimutkaista mun aivoilleni! Tästä syystä päätinkin ottaa vihdoin kokeiluun Sulamon, jonka pitäisi nämä kaikki tehdä puolestani. Otin alkuun vain viikon kokeilun, joten päivittelen myöhemmin ajatuksia siitä :)

Koostan syömiseni hyvin yksinkertaisesti sopivasta proteiinin- ja rasvanlähteestä sekä hiilihydraatista. Pyrin myös syömään reilusti erilaisia vihanneksia, kasviksia ja marjoja. Syön pääsääntöisesti täysin kasvipainotteisia raaka-aineita, mutta tällä kertaa tarttui kauppareissulta mukaan myös jauhelihaa sekä kananmunia. Nyhtökauraa tai Härkistä ei täältä valitettavasti edelleenkään saa, mutta pakkasesta löytyi vielä muutama paketti tuliaisia Suomesta, jotka sisällytin myös kuvaan. Yksi olennaisista myös unohtui kuvasta, nimittäin tofu - sitä meinaa täältä sekä lautaseltani kyllä löytyy! Sanoisin, että suurin ero dieettisyömisissäni verrattuna "normaaleihin" on ruuan määrä sekä säännöllisyys, jotka ovat dieetillä paljon parempia kuin muulloin.

Kuvan kaikki ostokset (paitsi nyhtökaura ja härkis) maksoivat yhteensä noin 15€ ja syön näistä useammat annokset. Jauhelihasta, riisistä sekä kaalista tein kuusi annosta "kaalilaatikkoa" valmiiksi ja loput kaalit heitin porkkanoitten kanssa kattilaan ja keitin kaksi litraa kaalikeittoa! Nuudelit eivät normaalisti syömisiini kuulu, mutta tällä kertaa tein niistä ja paprikoista, parsakaaleista sekä tofusta neljä annosta tuttua wokkia. Riisikakkuja tulee syötyä melko paljon ja ne ovatkin helppoja hiilihydraattilähteitä. Aamupalalla puolestaan syön usein puuroa, joka unohtui myös kuvasta. Melko taloudellista siis myös tämä homma :)

Hieman hankalaa kirjoittaa näin yleismaallisesti hyvin laajasta aiheesta, mutta toivottavasti postauksesta sai edes jotain selvää! Jättäkäähän kommenttia mitä ajatuksia herätti, sekä myös jos jotain jäi puuttumaan :)

9 comments:

  1. Kirjottele hei jatkossa myös miten tää etenee! Tsemppiä kovasti :)

    Elli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehdottomasti, tätäkin kirjoittaessa huomasin useassa kohdassa, että olisi paljon helpompi tosiaan kertoa jotain kun on jo päässyt hieman alkuun :)

      Delete
  2. Aikaa hauskaa, kuulin tänään ekaa kertaa tosta Sulamosta, kun mulla alkaa kanssa eräänlainen dietti. Ja nyt heti sen perään luen siitä sun blogista :-D Mutta tsemppiä sulle diettiin :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos :) Mitä nyt oon käyttänyt tota nämä kaksi päivää, niin tykkään kyllä!

      Delete
  3. Kuulostaa ainakin omaan korvaani hyvältä! Mä kerran yritin jotain herkkulakkoa / hetkellistä parempaa syömistä, mutta siitä ei oikeen tullut mitään, kun sen jälkeen lähti taas käsistä D: Sen takia oon nyt vaihtanut siihen, että pyrin syömään viikon jokaisena päivänä säännöllisesti ja monipuolisesti ja yhtenä päivänä herkkuja. On toiminu ainakin itelläni tosi hyvin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo itse oon myös sellainen ihminen, että mulle ei yleensä toimi mitkään täysin ehdottomat kiellot tai lakot. Nyt kuitenkin meen melko tiukilla säännöillä, mutta eipä tämä 'dieetillä' olo juurikaan poikkea normaalista :D Katsotaan, koska ensimmäisen kerran yllättää herkkuhimo, niin saatan sitten siinä vaiheessa miettiä, koska olisi hyvä pitää 'vapaasyöntipäivä' eli herkkupäivä :)

      Delete
  4. Tseppiä diettiisi! Oli kivaa luettavaa ja rentoa tekstiä. :)

    ReplyDelete
  5. Tsemppiä paljon! You go girl! Olis ihan kiinnostavaa jos ja kun päivittelet tänne kuinka tämä etenee! :)

    https://m-stay-fresh.blogspot.fi/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos paljon! Lupaan päivitellä :)

      Delete