2017/06/16

5 TAPAA HELPOTTAA OLOA SAIRAANA

En tiedä minkä ihmeen kesäflunssan tai noroviruksen olen onnistunut itselleni saamaan, mutta blogin puolella on ollut nyt tällä viikolla hiljaisempaa, sillä olen tiistaista asti maannut sängynpohjalla kuumeen kanssa. Olin vasta toukokuussa kipeänä, joten ihme kuinka äkkiä sairastuin jälleen, vaikka normaalisti en ole juurikaan kipeänä! Nyt onneksi alkaa jo pikkuhiljaa helpottaa ja tänään on ensimmäinen päivä kun jaksan olla vähän kauemmin ylhäällä, mutta vielä pitää kyllä ottaa rennosti vähintään viikonlopun yli. Ajattelinkin tässä sohvalla makoillessani paneutua vihdoin blogiinkin ja listata asioita, joilla ainakin itse helpotan oloani näin sairauden iskiessä :) Toivottavasti näistä on apua teillekin!

1. Juo, juo ja vielä kerran: JUO! Mulla itselläni menee sekä kylmää että kuumaa aikalailla sekaisin, kunhan vaan saan pidettyä kehon nesteytettynä. Päivisin varsinkin näin lämpimillä ilmoilla olen turvautunut joko ihan veteen tai sitten mehuun (oma ehdoton suosikkini on FunLightin Metsämarja!), joista jälkimmäinen on myös siitä hyvä, että jos ei ruoka maistu niin saa edes hieman pidettyä sokereita ylhäällä senkin avulla (tosin tähän tarkoitukseen ei sitten tuo oma suosikkini kelpaakaan, siinä kun ei sokeria ole lainkaan). Illalla puolestaan olen kiskonut usein kaksi isoa kupillista teetä, jonka lämpö hellii juuri sopivasti kurkkua, vaikka se minulla ei tällä kertaa onneksi kovin kipeä ole ollut.

2. Lepo! Ja ihan täyslepo nimittäin; itse olen ollut nyt ylhäällä ainoastaan pakolliset koiralenkit ja lääkärireissut, muuten olen viettänyt koko hereilläoloaikanikin sängynpohjalla ja ahminut Temptation Icelandin (Kyllä, VIHDOIN minäkin pääsen sitä katsomaan kun Tallinnassa ei näkynyt Ruutu!!!) koko kolmoskauden tämän parin päivän aikana :D Eilinenkin meni todella paljon nukkuen; heräsin ensin aamu kymmeneksi lääkäriin, palasin sitten kotiin ja käytin koirat, lähdin yhdeksi vielä toiseen lääkäriin ja olin takaisin kotona hieman ennen kahta. Hetken Ruutua tuijotettuani menin päiväunille siinä kello kolmen maissa ja heräsin vasta illalla kahdeksan aikaan. Yöunille menin vähän yhdentoista jälkeen ja tänään kello soitti jälleen kymmenen aikaan, eli kevyet 15 tuntia tuli nukuttua vuorokauden aikana!

3. Kuuma kylpy on oma ehdoton suosikki kipeänä, vaikka sanotaankin, että kuumeessa pitäisi ennemminkin viihtyä viileässä. Sovelsin tätä aikanani ammeettomissa asunnoissamme suihkuun, mutta voi miten olenkaan onnellinen kun tässä kesäasunnossamme on pieni amme! Kuuma höyry helpottaa myös todella paljon hengittämistä ja avaa tukkoisuutta, joten jo siitä syystä kylvyssä on ihana rentoutua ja selvittää ihan jumissa olevaa päätä sairaana.

4. Valkosipuli! Itse uskon vahvasti valkosipulin antibioottisiin vaikutuksiin ja eikös siitä ole ihan tutkittuja todisteitakin, miten hyvä lääke valkosipuli flunssan hoitoon on? Rakastan sitä yli kaiken ja syönkin valkosipulia paljon muutenkin, mutta etenkin kipeänä haalin sitä niin ruokaani kuin ulkoiseenkin käyttöön. Isoäitini on opettanut minulle tavan, jota käytän yhä joka kerta kipeänä ollessani: laitan ensin kahteen pakastepussiin reilusti valkosipulinkynsiä, usein jaan kokonaisen valkosipulin puoliksi ja sitten vedän pussit jalkoihini, joitten päälle vedän vielä villasukat pitämään koko komeutta paikallaan. Pyrin pitämään näitä valkosipulisukkia jalassani aina kotonaollessani, mutta vähintään vedän ne jalkaan yön ajaksi. 
Lisäksi teen yleensä kerran päivässä tehoshotin, johon tulee puolikkaan sitruunan mehu, valkosipulia, inkivääriä ja chiliä pilkottuna sekä pieni pisara hunajaa hieman tasoittamaan makua. Kuulostaa aika kamalalta, mutta tuon nielaisee niin nopeaan, ettei makua ehdi edes maistaa sen kummemmin :)

5. Lääkkeet pääsevät tietysti myös omalle listalleni, vaikka melko harvoin niitä käytänkään. Usein saan olla tosissaan ihan kunnolla kipeä, ennen kuin lääkettä otan, mutta jos kuitenkin on selvästi kuumetta tai olo on muuten vaan aivan rikki, niin ainakin itse olen sitä mieltä, että turha väkisin kituuttaa jos särkylääke selvästi ja nopeahkosti oloa helpottaisi. Myös vitamiinit ja muut ovat erityisen tärkeitä keholle etenkin sairastaessa, joten otan lisäni erityisen tarkasti sairastaessa.

Löytyykö teiltä jonkinlaisia omia, hyväksi havaittuja keinoja sairautta vastaan taisteluun? Sattuuko teistä lukijoista löytymään kohtalotovereita, joitten kuumeilut ajoittuvat lähes aina nimenomaa lämpimille ilmoille talvikuukausien sijaan?


14 comments:

  1. Valkosipulin voimaan täälläkin luotetaan! Sekä sisäisesti, että ulkoisesti, vaikka tuollaisia "valkosipulisukkia" en koskaan olekaan kokeillut :D sen sijaan monesti tukkoista nenää avaamaan olen laittanut yön ajaksi kankaisen nenäliinan sisään tyynyn viereen muutaman murskatun valkosipulin kynnen. Huone haisee valkosipulille, mutta yön nukkuu paremmin :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo tätä olen myös joskus kokeillut ja auttaa kyllä! :)

      Delete
  2. Hei hyvä postaus ja hyviä vinkkejä ;-) Vielä kerran _hyvää_ viikonloppua, hah! :-D

    ReplyDelete
  3. Näillä konsteilla mennään meilläkin :) Lisäksi tosin itse luotan vakaasti kuumaan mustaherukkamehuun, ja kylpyammetta meillä ei ole, joten kuumat suihkut ovat sen korvikkeena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itse oon joskus myös juonut sitä mustaherukanmakuista Finrexiniä jos sitä on sattunut kaapista löytymään, mutta muuten mennyt ihan vaan teen tai sitten kylmän mehun voimin :)

      Delete
    2. Meillä avokki vannoo nimenomaan ton Finrexinin nimeen, eikä suostu oikeeta mustaherukkamehua juomaan ollenkaan... Noh, jääpähän sitten aina enemmän minulle :)

      Delete
  4. Itse aina koitan vetää mahdollisimman paljon kaikkia smoothieita johon lisään kaikkia superfoodeja :D toki vain silloin jos smoothiet maistuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo tämä on ehdottoman hyvä pointti myös!

      Delete
  5. Itse en koskaan sairastele kesäisin. Kun kylmät ilmat tulee nii oon flunssassa ainaki kerran kuussa 3-7 päivää xd
    Lämmin kylpy/suihku on paras paikka kun on kipeä. Rentouttaa ja varsinkin flunssassa pystyy ainaki hengittämään! Aikalailla kyllä samoilla jutuilla meen itsekin kun oon kipeenä.

    http://paula-beautyqueen.blogspot.fi/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, tosi harmillista jos noin usein! Itse oon ainakin ihan rikki etten kyllä millään kestäisi jos noin usein olisin, nytkin tekee jo tiukkaa kun edellisestä kerrasta alle 2kk :D

      Delete
  6. Itelläni unohtuu tosi usein toi nesteytys, kun ei jaksa sängynpohjalta edes nousta. :D Ja hyhyy toi sun tehoshotti kuulostaa kamalalta, mut varmasti on sit tehokaskin! :D Jäin muuten lukijaksi, ihana blogi siulla! ♥
    https://sannialina.blogspot.fi/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi kiitos paljon, tosi kiva kuulla! Ja tervetuloa mukaan :)
      Se tosiaan kuulostaa hirveältä, mutta ei oikeasti onneksi maistu kuitenkaan sit niin pahalta!

      Delete
  7. Toi valkosipuli on oikeasti varmaan aika hyvä! Meillä aina äiti syöttää meille valkosipulitabletteja ennen kun lähdetään mökkeilemään, jotta ei tulis punkkeja. Onhan ne aivan hirveen makusia, ainakin mun mielestä, mutta ilmeisesti kuitenkin ajaa asiansa, ei oo ainakaan mulla ollut ikinä punkin punkkia!

    Muuten, ihanan isoja nää kuvat sun blogissa ja sulla on muutenkin hirmukiva tyyli :)

    little-things-blogi.blogspot.fi

    ReplyDelete