OSA 1 : RUOKAVALIO
Perjantaisin mulla ei ole luentoja, joten on ihana aloittaa hieman
pidennetty viikonloppu rauhassa pitkään nukkumalla ja käymällä koirien
kanssa pitkällä lenkillä :) Torstai-iltaisin tulee usein myös valvottua hieman pitempään ja eilen
yöllä aloinkin jälleen pohtimaan hieman syvällisemmin omia arvoja ja
tavoitteita elämässä. Sainkin idean aloittaa postaussarjan siitä, miten
itse koen terveellisen elämän, mitä osa-alueita siihen kuuluu ja kuinka
hyvin olen näitä arjessani noudattanut! Ensimmäisen osan ajattelin
aloittaa sillä ehkä merkittävimmällä, eli ruokavaliolla. Olen pyrkinyt
kiinnittämään arjessani huomiota hyviin valintoihin oikeastaan aina,
mutta lopputulema on ollut luonnollisesti melko vaihtelevaa. Matkalle on
mahtunut myös useampia vastoinkäymisiä etenkin viimeisen parin vuoden
aikana, joitten kautta näkemyksenikin terveellisyyteen on muuttunut
huimasti.
Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio:
Kuten ”about” -osiossanikin lyhyesti
mainitsen, pyrin syömään mahdollisimman vegaanisesti, mutta
sillointällöin saatan syödä jotain ruokavalioon kuulumatonta tai joskus
jopa pienen määrän lihaakin, mutta erittäin harvoin. Olen siirtynyt
ala-asteen lopulla ensimmäisen kerran pesco-vegetaristiksi eli söin
lihatuotteista ainoastaan kalaa, ja siitä eteenpäin vaihdellut
jonkinverrain sekä eri etuliitteitten välillä että ollut välissä myös
täysin sekasyöjäkin. 2015 syksyllä kokeilin ensimmäisen kerran elää
kuukauden täysin vegaanina ja jatkoinkin sitä hieman siitä eteenpäinkin,
mutta palasin siitä pikkuhiljaa jälleen pelkkään kasvissyöntiin
jonkinverran myös lihaa kuluttaen. Nyt vuodenvaihteessa jäin tälle
tielle, jossa koen vihdoin löytäneeni sen kultaisen keskitien syömisteni
kanssa.
Terveellinen ruokavalio merkitsee minulle
puhtaita raaka-aineita ja mahdollisimman alusta asti itse tehtyä
ruokaa. Olen ollut kohta vuoden mukana Fitfarmin tiimissä ja heidän
kauttaan olenkin saanut aivan loistavan rungon syömisilleni, johon on
helppo soveltaa omia raaka-ainevalintojani. Syön paljon marjoja,
kasviksia ja vihanneksia sekä sellaisenaan että esimerkiksi smoothieissa
ja loput ruokavaliostani koostuu sopivissa määrin eri hiilihydraateista
sekä proteiinilähteistä. Syön melko vapaasti ja vaihtelevasti
esimerkiksi puuroa, riisiä, makaroonia sekä perunaa ja proteiinilähteenä
tofua, soijasuikaleita tai -rouhetta ja aina kun Suomesta tuliaisena
saan niin esimerkiksi Härkistä ja Nyhtökauraa. Hieman laiskuudesta
johtuen käytän myös paljon ihan proteiinijauhetta, sillä olen kokenut
helpoimmaksi ottaa evääksi vain proteiinijauhetta ja sekoittaa se nälän
tullen veteen.
Tärkein lisä ruokavaliooni jonka olen
oppinut tämän vuoden aikana lisäämään on ollut rasva. Lisään sitä
jokaiselle aterialleni, paitsi treenipäivinä treeniä ympäröiville
aterioille ja suosikkejani ovat avocado, cashewpähkinät, kookos- sekä
oliiviöljy ja chiasiemenet. Uskon, että monen muun tapaan meilläkin
lapsuuteni kotiruoka koostui usein marinoiduista lihoista, kermasta sekä
juustosta ruuissa kuten kastikkeissa ja vuuissa, joten ajatusmaailma
muokkautui ikää tultua melko anti-rasvaiseksi ja tuotteista valitsi aina
ne rasvattomat versiot olettaen niiden olevan terveellisempiä. Nykyään
olen jättänyt tällaiset tuotteet kokonaisuudessaan pois ja lisään
huoletta hyviä rasvoja ravitsemaan kehoani.
Tietenkin myös mulla on herkuttelupäiviä,
ennen jopa kausia, mutta kuten aiemminkin jo mainitsin, koen vihdoin
löytäneeni sen kultaisen keskitien syömisteni kanssa. Tämä käsittää myös
sen, etten kiellä itseltäni mitään tai määrittele itselleni tiettyä
herkkupäivää, vaan syön mitä haluan milloin haluan. Yhä edelleen saan
taistella itseni kanssa erottaakseni ’tarpeen’ ja halun sekä kaupassa
useasti herkkuhyllyn edessä seistessä käymään pitkää keskustelua itseni
kanssa siitä, kannattaako minun nyt ihan oikeasti sallia itselleni jokin
herkku ja tuleeko minulle ennemminkin hyvä vai huono olo jos päädyn
valitsemaan tämän epäterveellisemmän jutun. Tämän tiedostaen olen
kuitenkin mielestäni päässyt jo superisti paremmille vesille syömisten
kanssa!
Kannatankin siis ehdottomasti, ettei
ruuasta stressata liikaa vaan syödään sitä mikä tuntuu hyvältä
tiedostaen kuitenkin sen, mitä oma kroppa vaatii ja kaipaa, ei niinkään
mieli :)
Itse olen huomannut aivan älyttömän muutoksen jaksamisessani ja kehoni
toiminnassa kun olen sitoutunut syömään 3-4 tunnin välein järkevästi
koostettuja ateriakokonaisuuksia puhtaista (ja vegaanisista)
raaka-aineista! Tällä tavoin energiatasoni pysyy jatkuvasti tasaisena
enkä kärsi enää siitä iltapäivän koomasta joka pakottaa päiväunille kun
mihinkään muuhun ei kykene. Kun syön 5-6 hyvää ja ravitsevaa ateriaa
päivässä, ottaa kehoni hyvin vastaan myös pieniä herkkuja, sillä se saa
silti pääasiallisesti terveellistä ravintoa itseensä.
Loppuun ajattelin vielä muutamalla sanalla mainita nesteytyksestä, jonka
kanssa olen kunnostautunut nyt erityisesti maaliskuussa, mutta aina
ennen se on jäänyt turhan vähälle. Keho kaipaa vettä toimiakseen,
toisilla enemmän ja toisilla vähemmän, mutta yleisesti ottaen juomme
usein aivan liian vähän. Itsekin kuulun siihen kastiin, joka on ennen
ehkä hyvällä tuurilla juonut lasillisen vettä päivässä ja joskus
nuorempana jopa vihasin veden makua (?? :D). Reilun vuoden olen opetellut runsasta vedenjuontia, mutta vasta nyt
10 päivää sitten päätin oikeasti ottaa sen ykköstavoitteekseni ja
olenkin nyt ainakin toistaiseksi pysynyt hyvin päätöksessäni ja juonut
päivittäin neljä 0.8litran pullollista vettä, eli yhteensä päivän aikana
3.2litraa. Tähän päälle olen juonut vielä muutaman kupin valkoista
teetä ihan vain koska rakastan sitä ja se kuuluu vähintään iltapalaani,
usein myös aamupalalle sekä päivään muuten. Vedenjuonnin myötä
viimeisetkin turvotukset ovat tuntuneet häviävän, keho toimii paremmin
ja paino on jatkuvasti laskusuuntainen :)
No comments:
Post a Comment